El Museu d’Arqueologia de Catalunya (mac) es compromet amb la bioètica i millorarà el tractament de les restes humanes que conserva

20/11/2023
museu d'arqueologia de catalunya (mac)
  • El Museu d’Arqueologia de Catalunya (mac) revisarà les seves col·leccions des d'una perspectiva bioètica amb la creació d’un comitè d’experts.

  • S’enterren avui les restes momificades d’un infant de context no arqueològic, conservades al Laboratori de Paleopatologia del mac des dels anys setanta, a les que s’han donat el nom d’Estel

  • La iniciativa és pionera a Catalunya i pretén explorar i promoure una perspectiva més respectuosa amb la dignitat humana. Fomentarà, així, la reflexió crítica sobre com i què es vol explicar amb l’exhibició de restes humanes a les vitrines dels museus.

 

Els museus d'arqueologia són institucions on no és estrany trobar-hi restes humanes, sobretot restes esquelètiques de períodes antics. Al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), en les seves diferents seus, hi ha un nombre destacat d’aquest tipus de restes. La bioètica, en aquest context, es refereix a les consideracions ètiques vinculades amb les restes humanes i els objectes culturals associats que són exhibits i estudiats. L'exhibició de restes humanes, siguin esquelètiques o momificades, planteja des de fa un temps qüestions ètiques i morals que han de ser abordades amb sensibilitat i respecte.

 

Un dels primers passos que ha fet el mac en la revisió bioètica dels materials i les col·leccions paleoantropològiques ha estat la transferència a Cementiris de Barcelona de les restes momificades d’una nena de curta edat procedent d’un context no arqueològic, per tal que tinguin un enterrament digne. Conservada a l’antic laboratori de Paleopatologia del museu des dels anys setanta. Les despulles a les que s’han donat el nom d’Estel, ha estat enterrades avui 21 de novembre de 2023 al cementiri de Montjuïc sota la cura i gestió dels Cementiris de Barcelona.

Enlace Fichero