Cementiri - Poblenou - Cementiris de Barcelona CBSA

Cementiri de Poblenou

El primer cementiri de la ciutat de Barcelona

//Cementiri – Poblenou
Cementiri – Poblenou 2021-07-23T11:57:07+00:00

Mesures de prevenció i contenció a Cementiris de Barcelona per dificultar l’expansió del COVID-19

En atenció a les mesures de contenció de la pandèmia i per tal d’evitar contagis i garantir la continuïtat dels serveis, en el següent enllaç trobareu més informació sobre les noves mesures de contingència davant la Covid-19

Informació general

Horari del cementiri
De dilluns a diumenge:
de 08:00 a 18:00 hores

Horari Oficina
De dilluns a divendres (no festius):
de 08:30 a 14:30 i de 15.30 a 17.30h

Caps de setmana i festius: tancat.

Horari d’estiu (del 1 de juliol al 30 de setembre)
De dilluns a divendres (no festius): De 08.30 a 14.00 h i de 15.30 a 17.30h.
Caps de setmana i festius: tancat.

El mes d’agost l’oficina de Poblenou romandrà tancada.

Adreça i telèfon
Av. Icària, 204.
08005 Barcelona
Tel. 934.841.999
cbsa@cbsa.cat

Transports

Autobusos
59.      Tots els dies (Poblenou – Pl. Reina Maria Cristina)
H16 .  Tots els dies (Psg d ela Zona Franca – Fòrum Campus Besos)
V27.   Tots els dies (Pg. Marítim  – Canyelles)
136.    Tots els dies (Pg. Marítim – verneda)

Metro
Línia 4. Estació Llacuna (sortida c/ de la Ciutat de Granada)

Horaris de visita cultural

Visites guiades gratuïtes
Activitat cancel·lada fins a nou avís

Telèfon d’informació
934 841 999

Informació addicional
Mapa Cementiri Poblenou

La ruta diurna

La Ruta del Cementiri de Poblenou consisteix en una visita de la Barcelona del segle XIX a través dels diferents panteons i dels personatges que hi ha enterrats.

La ruta nocturna

Cementiris de Barcelona organitza la ruta nocturna de manera extraordinària dos cops l’any; una coincidint amb l’inici de primavera que des del 2013 es realitza al Cementiri de Montjuïc, i l’altra, en el marc de la festivitat de Tots Sants al Cementiri de Poblenou.

HORARI RUTA POBLENOU

Activitat ajornada fins a nou avís

1er i 3er diumenge de mes
10:30 en català
12:30 en castellà

Cita prèvia: 934 841 999

Història

Finalment, l’actual cementiri del Poblenou va ser beneït, el 15 d’abril de 1819, pel bisbe Pau Sitjar, que en va promoure la construcció d’acord amb un projecte d’estil neoclàssic de l’arquitecte italià Antonio Ginesi (1789-1824).

El bisbe en va assumir la càrrega financera, per la qual cosa l’administració del cementiri va quedar en poder de l’església, i no va passar al municipi fins a les últimes dècades del segle XIX.

Després de diverses ampliacions, avui dia el cementiri s’estructura en un avant cementiri amb un jardí i quatre departaments. La porta principal està flanquejada per dos obeliscos amb escultures que simbolitzen la fe i l’esperança, obres de l’escultor F. Pagès Serratosa, i el pòrtic de l’entrada està coronat per un àngel, creat al taller dels germans Vallmitjana, que sosté la trompeta del judici final.

El projecte de Ginesi inclou el primer departament i s’organitza a partir de dos carrers que s’entrecreuen configurant quatre illes on es duen a terme les inhumacions. A la intersecció de les dues vies s’alça el monument dedicat a les víctimes de la febre groga que va assolar Barcelona l’any 1821, i al final de l’eix principal hi ha la capella.

El cementiri ha estat sotmès a diverses ampliacions. La primera va tenir com a resultat l’actual segon departament, conegut també com l’”eclèctic”, situat darrere de la capella. Correspon a l’ampliació projectada per Joan Nolla entre el 1849 i el 1852. En aquest recinte hi trobem 120 arcs capella, la sala de juntes i panteons monumentals de diversos estils artístics propietat de les famílies més representatives de la ciutat, principalment industrials i comerciants, entre els quals destaquen els indians provinents de Cuba.

Ara el cementiri del Poblenou, conegut també com Vell o de l’Est, està integrat a la ciutat, però originàriament es va edificar fora de les muralles i al costat del mar.

L’objectiu era posar fi als enterraments parroquials, ja que les inhumacions fetes en aquests recintes, arran de la gran densitat de població que tenia Barcelona, eren un focus de moltes epidèmies. Així doncs, l’any 1775 es va inaugurar el primer cementiri que es va construir en aquest emplaçament, però el nou recinte va ser destruït el 1808, com a conseqüència de la invasió francesa; els barcelonins de l’època no l’acabaven d’acceptar perquè es trobava fora de les muralles i, per tant, lluny d’on transcorria la vida quotidiana.

La Barcelona que sorgeix al final de la guerra del Francès és una ciutat en plena transformació. El comerç colonial es troba en el seu punt àlgid i les manufactures evidencien una incipient industrialització, fet que deriva en noves maneres i nous costums.

El creixement demogràfic i l’escassetat de sòl fan que els cementiris parroquials siguin cada cop més insalubres.

Sepultures

Els cementiris de la Barcelona són espais de memòria i tranquil·litat. Cementiris de Barcelona disposa de sepultures disponibles als diferents cementiris de la ciutat.

Serveis al cementiri de Poblenou

Cementiris de Barcelona és una empresa pertanyent a l’Ajuntament de Barcelona. Els nostres objectius són apropar la gestió dels cementiris i de tota la seva activitat als usuaris, millorar l’atenció al client i oferir un servei de qualitat.

Esdeveniments/Rutes

Encara que sembli una paradoxa, conèixer la mort i les seves manifestacions culturals i socials és una manera de conèixer la vida d’una societat. Amb l’objectiu d’acostar els cementiris als ciutadans com a llocs d’història i de vida, Cementiris de Barcelona organitza activitats culturals gratuïtes per a tots els públics.

El blog de CBSA

Cementiris de Barcelona forma part del Viu Montjuïc, un projecte cultural i de lleure per a tota la família

Montjuïc celebrarà a la tardor un cap de setmana de cultura, natura i lleure obert a tota la ciutadania. Viu Montjuïc. El Parc de la Cultura, serà una celebració on, durant tot un cap d

Load More Posts