Serveis Educatius - Cementiris de Barcelona CBSA
Serveis Educatius 2017-09-25T16:00:11+00:00

Activitat pedagògica

SERVEIS EDUCATIUS

La Col·lecció de les Carrosses Fúnebres i el seu espai didàctic ofereix la possibilitat d’ensenyar, de ben a prop, l’art de les Carrosses i aprendre, mitjançant les més innovadores tecnologies, el significat de les expressions artístiques a través de la variada i rica simbologia funerària que contenen. A més, mostrem el canvi que patí Barcelona al llarg del segle XIX i XX i fem entendre aquesta evolució i el que representà culturalment pel gruix de la societat barcelonina.

Per altra banda, volem treballar la mort com a un fet natural. És per això que, portant a terme una breu visita al cementiri, relacionem la mort amb els diferents rituals i amb les carrosses utilitzades que s’exposen a la Col·lecció, i la tractem al llarg de la visita per entendre també com evolucionaren aquests rituals funeraris durant el pas del temps.

Mitjançant material didàctic, classificat per cicles escolars i dissenyat des de la pedagogia per encaixar amb el conjunt educatiu escolar, oferim diferents activitats que, a través d’un passeig interactiu pels 6 àmbits que conté l’espai de les Carrosses, dóna una visió de conjunt molt enriquidora per a l’alumnat.

Primària

Visita a la col·lecció amb una guia que, mitjançant un conte adequat a l’edat dels alumnes, mostrarà el conjunt de la col·lecció i tractarà diferents temes relacionats amb la transformació de Barcelona, els canvis que hi ha hagut en el transport, ens aproximarà al cementiri amb una visita a la tomba de Santiago Rusiñol, on es treballarà mitjançant les noves eines interactives, i promocionarà el respecte i els valors històrics del patrimoni cultural.

Durada: 1:30 hores aproximadament.

Secundària

Treballant amb una metodologia vivencial, a través de l’experimentació directa, l’alumnat podrà aprendre mentre realitza diferents proves en grup al llarg dels sis àmbits del museu. La gimcana relacionarà les activitats pràctiques amb els conceptes històrics més rellevants, fomentarà una visió crítica envers les societats i la seva organització, i tractarà amb naturalitat la mort al llarg de la visita, a la vegada que promocionarà l’entesa i el respecte pel patrimoni artístic i cultural.

Durada: 2 hores aproximadament.

Batxillerat

La proposta pedagògica per a Batxillerat és la realització d’un Role Playing, una dinàmica on l’alumne assumeix el paper o rol d’un personatge determinat de l’època, actuant segons la seva personalitat, motivacions i objectius. D’aquesta manera l’alumne assimila una informació més teòrica i ampliada que la de Secundària, però de manera més dinàmica i lúdica.

Durada: 2 hores aproximadament.